Factorywall 036

Waarom heet deze site "Factorywall" / Why this name?


Deze wiki heeft de naam Factorywall een samenstelling van de namen The Factory en the Wall .
Inmiddels vragen gebruikers mij regelmatig waarom deze naam gekozen is.
17 Januari 2007 ben ik begonnen met deze site. Mijn werk als docent kunstvakken en mijn activiteiten in de kunst leverde veel beeldmateriaal op
er was vraag naar om dit gemakkelijk te kunnen bekijken.

Factory

Andy Warhol (eng) ( 1928 - 1987) Andy Warhol (Ned) heeft mij altijd enorm geïnspireerd en ik ben een bewonderaar van zijn werk en zijn citaten.
Mijn favoriete quote: McDonalds Zijn inspiratie en invloed mede tot stand gekomen door het creëren van een werkplaats als de Factory heb ik met interesse gevolgd
met name in de tijd dat ik zelf studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen van 1979 tot 1981. In de Factory een naam voor verschillende plaatsen waar Andy Warhol zijn eigen producties gestalte gaf en musici en artieste om zich heen verzamlden. Een boedplaats voor de kunst zou ik het willen noemen.
De muziek van de "Velvet Underground" met het prachtige nummer Velvet Underground-"I'll Be Your Mirror" from "Velvet Underground and Nico" Later gevolgd door muziek van John Cale en met name Lou Reed waarvan de in die tijd standaard geproduceerde LP Berlin ( 1973) met het bewogen nummer How Do You Think It Feels Lou Reed vooral bekend van het nummer Perfect Day dat in alle vormen gecoverd is. De meest bijzondere uitvoering vind ik wel samen met Renée Flemming waaruit ook het sociale en politieke engagement van Lou Reed blijkt.
De interesse in de muziek van Lou Reed en John Cale is gebleven en de manier waarop deze vertolkt is door Scapino Ballet Rotterdam / Ed Wubbe & Marco Goecke. op 21 februari 2015 de Spiegel te Zwolle laat zien hoe actueel de muziek is.
http://stadsschouwburgamsterdam.nl/voorstellingen/9460-songs-for-drella
http://stadsschouwburgamsterdam.nl/assets/artikel-Scenes-Songs-for-Drella.pdf

“Songs for Drella”. is gebaseerd op het leven van Andy Warhol.Het album kwam tot stand als eerbetoon aan Andy Warhol.
.Songs for Drella - Lou Reed & John Cale 1889 De CD is volledig te beluisteren en ook nog te koop!
Lou Reed & John Cale - Songs For Drella (Full Album) (HQ)
Teksten Songs for Drella.

Wall

The Wall de rockopera van Pink Floyd gebaseerd op persoonlijke ervaringen van Roger Waters waarvan er inmiddels 30 miljoen zijn verkocht.
Het best verkochte dubbelalbum aller tijden (Wikipedia).

Tijdens mijn lerarenopleiding las ik het boek “Zen en de kunst van het motoronderhoud” van Robert Pirsig. Het fragment waarin de leraar beschrijft dat hij genoeg heeft van het presenteren van leerstof die door studenten op een herhalende manier verklaard moet worden. Na het onderkennen van deze manier van les geven
geeft de leraar een nieuwe opdracht aan zijn studenten en wanneer de studenten bevestiging zoeken of hun antwoord juist is antwoord de docent dat hij dat niet weet! ( vrij vertaald). Een eyeopenervoor mij waarbij het nummer “Another Brick in the wall” treffend aansloot.

Nog meer indruk maakte de muziek van de Wall toen deze rockopera uitgevoerd werd in Berlijn in 1990 (zie 24 The Trial en 25 The Tide is Turning) mijn favoriete stad en mijn favoriete land Duitsland. Het land waar ik vanaf 1986 in Schwerin in de DDR zoveel boeiende mensen had ontmoet en gemerkt had hoe makkelijk wij onze mening konden geven in het Westen.
“Run like hell” gaf voor mij een nieuwe kijk op het onderdrukken van vrije meningsuiting.

Het nummer Mother ( beluister 18.40 - 25.57 ) kreeg een extra betekenis toen in 1992 mijn broer na een hartoperatie plotseling overleed toen een hechte moederliefde tussen zoon en moeder zo zichtbaar hard verbroken werd. Een gitaarsolo die door merg en been gaat ( 22.min 22) geeft uiting aan gevoelens die nooit uitgesproken kunnen worden. Gedurende een periode van 10 dagen toen mijn broer in coma gehouden werd en ik hem elke avond bezocht kreeg het nummer "Comfortably Numb" ineens een dubbele betekenis. Het beginfragment in de film The Wall geeft dit ook visueel weer en niet toevallig weer een uitzonderlijke gitaarsolo ( 2min 20 ).
Muziek heeft een helende werking en gedurende tien dagen Zwolle – Nijmegen hielp muziek in de auto mij door de moeilijkste periode van mijn bestaan heen. Vooral het tekstgedeelte “ You are only coming through in waves. Your lips move but I can’t hear what Your saying” waren ineens in een ander kader zichtbaar.

Op 8 april 2011 was ik in de gelegenheid "The Wall"te zien in Arnhem in het Gelredome. met een prachtige bijdrage van scholieren ( begin bij 15 min.)
Natuurlijk is het complete verhaal van “The wall” veel breder en gericht op de persoonlijke ervaring van Roger Waters maar de fragmenten zijn zo multi interpretabel dat ik “wall“ met respect in 2007 verwerkt heb in de naamgeving van mijn site die al zie als een frabrieksmuur waarop aantekeningen staan die je kunt lezen of waaraan je gemakkelijk voorbij kunt gaan.

Dat "The Wall" inmiddels een klassieker is mag blijken uit het aanbod van materiaal over deze rockopera!
Documentaire Behind the Wall Pink Floyd.
Animatiefilm van Gerald Scarfe Pink Floyd - Gerald Scarfe Animation - What Shall We Do Now?
Film: 1982 Alan Parker Pink Floyd - Nobody Home (The Wall Movie)
Another Brick In The Wall, Pink Floyd (The London Symphony Orchestra's cover)
extra:
10 als beste gekwalificeerde nummers van Pink Floyd
The Flash Mooi life overzicht van nummers van Pink Floyd.