Factorywall 006
INSTRUCTIE PAGINA CURSUS / WORKSHOP POTTENBAKKEN.
Voor meer cursussen kijk ook naar:
Palet 3D atelier .
Jublleum activiteit vrijdag 13 november Carolus Clusius 90 jaar
Workshop pottenbakken op het
Carolus Clusius College
\
Kijk ook naar:
ATELIER 64 Mijn atelier waar ik mijn pottenbakkersactiviteiten verricht.
Voorbereiding op het draaien.
Gouden regels.
1) Zorg voor aangepaste kleding en vooral schoeisel (b.v. oude sportschoenen).
2) Ringen en horloges van te voren af doen en bij u dragen ( niet ergens neerleggen).
3) Klei van te voren of terplekke rustig doorwalken. Zorg dat u uw motoriek niet overbelast.
4) Controleer voordat u plaats neemt achter de draaischijf of u beschikt over al het benodigde gereedschap.
5) Schuif altijd in de draaischijf. D.w.z. ga niet op een punt van de draaischijf staan om plaats te nemen achter de schijf.
6) Schoppen en klei bewerken met uw handen mag u nooit gelijktijdig doen.
7) Blijf schoon werken. De vorm tekent zich beter af tegen een neutrale achtergrond.
8) Werk geconcentreerd. Bepaal u tot uw draaiwerk.
9) Zorg altijd dat uw handen samenkomen bij uw draaiwerk. ( werk in een driehoek die stabiel is).
10) Gebruik uw schouders / lichaam om kracht uit te oefenen op de klei, de kracht vanuit uw handen is beperkt.
11) Accepteer dat het aan het begin tijd kost om macht te krijgen over de klei.
( De eerste keer zwom u ook niet gelijk 10 meter onder water).
12) Neem af en toe een klein moment van rust, kijk wat er gebeurd.
13) Verzamel alle kleirestanten en meng ze met elkaar.
14) Verzorg uw handen na het draaien. Kleidraaien onttrekt veel vet aan uw huid.
15) Zorg dat uw kleivoorraad goed luchtdicht wordt opgeborgen.
16) Voorzie uw producten van een naamaanduiding en berg ze eerst in de koelkast op zodat ze langzaam drogen en
daardoor gemakkelijk afgedraaid kunnen worden.
Belangrijk voor les 1
Klei keuze.- Voor het draaien heeft u klei nodig met fijne chammotte anders schuren op den duur uw handen open. (1).
- Gebruik in het begin bij voorkeur één soort (kleur) klei. Meerdere kleuren vereisen een nauwgezette schoonmaak van de draaitafel
na afloop om vermenging van verschillende kleikleuren op uw werkstuk te voorkomen.
- Klei kunt u gemakkelijk snijden met vissersdraad.(2)
- Elke vorm die u draait verlangt een bepaalde "stand"stevigheid van de klei. Dit kunt u bereiken door de klei in plakken te snijden
en daarna te laten drogen (3) of te bevochtigen.
Daarna moet u de klei weer stevig "walken"doorkneden.(4 )
1
2 / 3
4 Doorwalken: klei moet minstens 25 keer in elkaar gedrukt worden met een draaiende beweging.
Na 25 keer plaatst u het stuk klei op z'n kant en walkt het nogmaals 25 keer door.
Zo haalt u de lucht uit de klei. Als er lucht in de klei blijft zitten komt u dat bij het draaien tegen.
Er ointstaat dan een luchtbel in de wand van uw vorm en daardoor ontstaat een zichtbare bobbel (blaar).
De klei is gereed om te verwerken op de draaischijf / Als we de klei ter controle doorsnijden mag er dus geen lucht in voorkomen.
Als de klei soepel en stevig is dan is het alleen nodig het blok klei voor een gelijkmatige homogeniteit door te kneden ( walken).
Vorm 1 kan met relatief vochtige en makkelijk te vervormen draaiklei gemaakt worden.
Vorm 4 vereist stevige klei.
U kunt uw te gebruiken klei het beste voorafgaande aan een instructieles prepareren.
Voor het opslaan van klet en het laten drogen van pas gedraaide vormen kunt u het beste een (oude) koelkast gebruiken,
Nadat de gedraaide voor een poosje in de koelkast heeft gestaan kan de vorm afgedraaid worden.
Belangrijk voor les 2
Twee vormen gedraaid op donderdag 17 mei 2007 in het 3D atelier van het Palet.
Nadat de vormen een poosje in de koelkas te drogen hebben gestaan worden ze afgedraaid met een afdraaioor.
Er wordt met het afdraaien gezocht naar een vorm met spanning.
De schaal wordt in het midden getikt ( opnieuw centreren). Daarna wordt met het afdraaioor de voet afgewerkt en een kleine holte gedraaid zodat de schaal altijd vlak staat.
De vorm aan de buitenkant wordt strak afgewerkt. Het knikje is weggewerkt.
De twee objecten zijn zaterdag 19 mei afgewerkt en drogen nu buiten de koelkast verder.
Volgende week worden ze gebakken.
INSTRUCTIE DRAAIEN